Kjekk tur til Ulvaskog

Hytten

Litt om min tur til Ulvaskoghytta i Strand Kommune.
Turen var tøff etter min mening, ganske bratt og utfordrende fra botne og oppover fjellet imot Ulvaskog.
Uheldigvis så nådde eg ikke helt mitt mål denne gang som var selve hytten. Eg måtte stanse og snu ettersom mørke kom raskt
og tiden gikk fort. Men målet mitt er at eg skal opp her, utrolig kjipt når du er så nærme men allikevel ikke fikk sett hytten =(
TurInfo

Historie fra denne plassen:
Innsatsstyrke Ospreys vugge
Innsatsstyrken ved Rogaland heimevernsdistrikt har tatt sitt navn etter Ospreygruppen fra Kompani Linge som hadde sitt skjulested ved Ulvaskoghytta i Strand kommune i Ryfylke. Hytta ligger bortgjemt i urskogaktig furuskog, og var under krigen et godt skjulested for motstandsbevegelsen under krigen. Det tar en god times gange for en voksen person å komme seg opp til hytta, og under krigen var dette isolerte området ideelt for motstandsbevegelsen. Veisystemet var på denne tiden langt fra hva det er i dag, så det er ikke vanskelig å skjønne at dette var et meget godt skjulested.
Viktig krigshistorie
Bakgrunnen for at Kompani Linge fikk i oppdrag å ha en celle i Ryfylke, var at motstandsbevegelsen fikk seg en knekk i 1942. Mange gode «strandbuer» var fengslet, sendt til Stavanger, Grini og til Tyskland. Kjente motstandsfolk og «strandbuer» som Trygve Holst og Torvald Fiskå ga sitt liv for fedrelandet og et fritt Norge. Sommeren 1944 hadde det organiserte motstandsarbeidet i Strand tatt seg opp igjen, etter å ha mistet verdifulle motstandsfolk. Alf Espeland (med dekknavnet «Mykland») kontaktet Erling Holst, som fikk i oppgave å bygge opp en motstandsgruppe i Strand.
Osprey blir grunnlagt
Ved siden av selve motstandsorganiseringen, ble også våpenmottak og skjuling av motstandsfolk viktige hovedoppgaver. Ulvaskoghytta ble tatt i bruk som skjulested i perioden september–desember 1944. De som var stasjonert her var: – Håkon C Nilsen, Ålgård som var en lokal motstandsmann på flukt fra tyskerene. – Alf Espeland (Forsand), Torgeir Hetland (Høyland), Jan Weltzin (Sauda) og Knut Kjærland (Oslo). Disse tilhørte Kompani Linge, og kom med fly fra England. 10/12-43 ble de sluppet ned i fallskjerm over Grøtteland i Bjerkreim. Gruppen fikk kodenavn Osprey og deres oppdrag var å ta i mot våpenslipp og forberede væpnet motstand i sluttfasen av krigen.

Bilder tatt underveis på denne turen:

Tags:
This site is protected by WP-CopyRightPro